Amalan Istighfar Dari Seorang Anak Dapat Mengangkat Darjat Ibu Bapa Di Syurga.

Sebagai seorang anak, sudah tentunya kita tidak dapat membalas segala jasa yang dilakukan oleh ibu bapa kita. Walaupun, kita sememangnya mahu membalas segala jasa dan pengorbanan yang telah mereka lakukan. Namun, itu semua diluar kemampuan.

Kita tidak boleh berkorban seperti mereka kerana apa yang mereka lakukan itu sememangnya hebat dan juga tidak berbalas. Membesarkan dan merawat anak-anak mereka tanpa sedikit rasa keluahan dan terbeban.

Nak-nak buat ibu bapa yang telah pergi terlebih dahulu dijemput ilahi, tentunya sebagai anak anda ingin saja membalas segala jasa mereka tetapi tidak kesampaian. Selain, doa anak-anak yang soleh membantu mereka di sana, Istighfar adalah amalan ringkas dengan ganjaran yang cukup besar.Istighfar juga dapat mengangkat darjat ibu bapa di taman syurga. Rasulullah SAW pernah mengkhabarkan kepada kita melalui satu hadis bahawa di akhirat kelak, Allah akan mengangkat darjat seorang hamba yang soleh di syurga.

Lalu hamba tersebut bertanya, “Wahai Tuhan, dari mana yang aku dapat ini? Allah berfirman: dengan istighfar anak kamu kepadamu.” (Riwayat Ahmad, no. 10610 – Syeikh Syuaib al-Arnouth menghukum sanad hadis ini sebagai hasan disebabkan Asim bin Abi al-Najud. Selain daripadanya adalah perawi yang tsiqah dan sahih)Istighfar di sini bukan hanya kalimah istighfar yang kita biasa ucapkan iaitu “Astaghfirullahal adzhim” yang bermaksud “Aku meminta ampun daripada Allah Yang Maha Agung.”

Istighfar di sini bermaksud memohon kepada Allah agar diampunkan dosa kedua ibu bapa yang telah lalu ketika masih hidup di dunia. Sebagai seorang anak, tidak dinafikan kita perlu mengisi tanggungjawab kita kepada ibu bapa dengan mengambil berat tentang kebajikan mereka seperti makanan, pakaian serta keperluan diri mereka yang lain.

Namun, jangan dilupa bahawa kita juga mempunyai tanggungjawab yang tidak kurang besarnya jika dibandingkan dengan keperluan material yang disebutkan tadi. Ia adalah tanggungjawab berdoa kepada ibu bapa khususnya memohon keampunan kepada Allah atas kesilapan dan dosa yang telah mereka lakukan.Artikel Lain

Tinggalkan Komen