Nak Cari Cincin Yang Sesuai Buat Si Dia, Haa... Ini Cara Pilih Cincin Yang Sesuai Serta Bajet Pun Berpatutan.

Nak merisik, bertunang mahupun pernikahan sudah tentu perlu ada sebentuk cincin yang menyerikan lagi suasana tersebut. Nampak sahaja kecil tetapi ia cukup bermakna buat si gadis. Bukan sekadar simbol bahawa si dia sudah berpunya tetapi cincin juga mempunyai makna yang mendalam buat kaum perempuan.

Bagi orang lelaki cincin ini hanya sekadar cincin sahaja. Walaupun begitu, bila nak merisik atau apa pun tentu anda juga akan memilih cincin yang terbaik buat kesayangan anda itu.

Jangan main pilih sahaja, pastikan ia sesuai dengan bajet anda bahkan nampak terletak dan elok sahaja buat si gadis anda. Berikut adalah cara memilih cincin terbaik.1. Tentukan bajet yang sesuai dengan kemampuan anda.

Pelbagai jenis jenama bahkan harga yang pasti menarik perhatian sesiapa sahaja. Sebelum anda membuat pilihan mana yang sesuai, pastikan bajet anda cukup mengikut apa yang anda mahukan. Dengan cara itu lebih mudah anda cari cincin yang sesuai.2. Pilih reka bentuk cincin. Pertama memahami jenis cincin perkahwinan

Salah satu reka bentuk cincin perkahwinan yang paling popular adalah solitaire. Reka bentuk ini, mempunyai bentuk cincin yang abadi. Cincin biasa dengan sentuhan batu permata di tengah, menjadikan cincin kelihatan dinamik.

Bahkan, cincin ini mempunyai makna yang mendalam yang merupakan harapan kehidupan yang bahagia tanpa halangan ketika berumah tangga nanti.

3. Bukan sahaja baik, anda juga perlu mengetahui bahan-bahan yang digunakan

Anda boleh memilih cincin dengan reka bentuk yang mudah untuk dihiasi dengan mewah dengan batu permata. Biasanya, terdapat 3 jenis bahan yang biasa digunakan dalam membuat cincin.

• Palladium adalah logam berharga yang diketahui kuat dan tahan lama. Kekuatan logam ini menjadikan cincin tidak mudah rosak, walaupun sering digunakan setiap hari. Apabila dilihat dari segi harga, Palladium adalah logam yang agak menjimatkan berbanding dengan emas kuning.

• Emas adalah perhiasan yang paling popular dan elegan. Harga emas tinggi, menjadikan beberapa pengantin lebih suka emas putih kerana dianggap lebih cekap.

• Platinum adalah logam yang mempunyai warna peralihan putih dan kelabu. Ramai mengatakan bahawa platinum mempunyai kualiti yang lebih tinggi daripada emas untuk digunakan sebagai cincin perkahwinan. Platinum juga tindak balas alahan yang minimum kepada kulit pengguna kerana pada umumnya platinum mengandungi logam berharga yang hypoallergenic.

Tetapi pada asasnya, setiap logam mempunyai kelebihan dan kekurangan.4. Pastikan anda memilih masa yang sesuai apabila membeli cincin


Rupa-rupanya, menentukan masa untuk membeli cincin pada sebelah petang, bukan sekadar tentukan warna, tetapi bentuk kaki, jari juga mengalami perubahan yang lebih besar.

Ini kerana badan berada pada suhu normal. Dengan cara itu, cincin perkahwinan yang anda pilih boleh menjadi selesa apabila digunakan.

5. Letakkan sedikit kenangan pada cincin anda

Bukan sahaja perhiasan mewah seperti permata, berlian, atau lain-lain, anda juga boleh memasukkan nama atau reka bentuk inisial yang menggambarkan keindahan hubungan anda dengan pasangan anda. Anda juga boleh memasukkan tarikh perkahwinan atau tarikh perkahwinan.

Nampak sweet dan romantik bukan?
Artikel Lain

Tinggalkan Komen