Perut Berlapis Tandanya Badan Anda Miliki Toksin Yang Berlebihan?

Pasti ramai yang mengalami masalah perut berlipat ini bukan? Ramai juga di antara kita beranggapan bahawa perut yang berlipat ini adalah perkara yang biasa dialami buat mereka yang mempunyai perut buncit atau boroi ini. Tahukah anda bahawa perut yang berlipat itu sebenarnya mengandungi toksik?

Toksin ditakrifkan sebagai bahan yang menyebabkan kesan berbahaya kepada tubuh. Sistem imun tubuh, hati dan buah pinggang berfungsi bersama untuk menghilangkan toksin pada kadar yang sama.

Apabila tahap toksin melebihi keupayaan tubuh untuk membuangnya, ia terkumpul dan disimpan sehingga ia boleh dikeluarkan. Anda boleh mempunyai toksin yang disimpan di dalam tubuh selama bertahun-tahun tanpa mengalami sebarang simptom negatif.

Tetapi anda akan mula berasa sakit apabila tahap toksin menjadi terlalu tinggi. Toksin berasal dari sumber alam sekitar, amalan gaya hidup yang tidak sihat, toksin dalaman yang dicipta oleh tubuh dan juga emosi anda.                    

Tanda-tanda toksik berlebihan:

1. Sentiasa keletihan.

Walaupun anda tidur dengan lancar, anda mungkin berusaha mendapatkannya sepanjang hari. Ini boleh menjadi tanda bahawa tubuh anda bekerja terlalu keras untuk menyingkirkan toksin yang anda ambil. Bagaimana anda menghadapi keletihan? Jika jawapan anda adalah “lebih banyak kopi” atau “makanan manis,” anda hanya membuat masalah lebih teruk. Keletihan itu juga boleh menjadi tindak balas kepada gangguan hormon yang mengetepikan sistem pertahanan tubuh badan atau imun anda.

2. Kesukaran menurunkan berat badan.

Adalah tidak mudah untuk anda menurunkan berat badan. Tetapi jika anda bersenam setiap hari, mengurangkan kalori dan masih bertambah berat, anda boleh melihat masalah pada hormon. Fungsi hormon semula jadi seseorang sangat dipengaruhi oleh toksin dalam makanan dan produk penjagaan diri. Anda memerlukan diet detoks atau nyah-toksin lengkap dan rutin penjagaan diri untuk memberikan peluang kepada anda melawannya.

3. Sembelit.

Usus menghilangkan banyak toksin setiap hari dalam kehidupan. Apabila mengalami sembelit, itu bermakna kita menyimpan semua toksin tersebut, menyebabkannya memberi kesan negatif terhadap tubuh. Selain sakit perut, sembelit boleh menyebabkan sakit kepala dan keletihan. Ia juga boleh dikaitkan dengan toksin dalam hidup anda, terutamanya jika anda memakan banyak makanan yang diolah dengan bahan kimia, racun perosak dan pengawet.

4. Sakit otot.

Toksin sebenarnya memberi kesan kepada otot dan sendi anda.
Sekiranya anda tidak melakukan aktiviti fizikal untuk menyingkirkan toksin menerusi peluh, toksin akan sentiasa bertambah serta mendominasi otot dan sendi sehingga mengakibatkan keadaan kesihatan kritikal yang lain. Maka, pastikan anda sentiasa bersenam atau lakukan aktiviti fizikal secara berkala bagi memastikan toksin tidak mendatangkan kemudaratan serta membuat kegagalan fungsi otot dan sendi.

                      

5. Nafas berbau.

Walaupun dengan penjagaan kebersihan mulut yang betul, nafas berbau boleh menjadi simptom yang lebih teruk. Ia sebenarnya menjelaskan keadaan di sepanjang dalaman usus anda. Nafas berbau boleh dikaitkan dengan masalah pencernaan, tetapi ia juga boleh bermakna bahawa hati anda sedang bergelut untuk menyingkirkan toksin dalam tubuh anda.

6. Masalah kulit.

Jerawat, ruam, dan masalah kulit yang lain mungkin menandakan toksin yang berlebihan. Jerawat, khususnya, boleh dikaitkan dengan toksin dalam diet atau produk penjagaan kulit anda. Mata bengkak dan ekzema atau wabak psoriasis juga boleh menjadi tanda bahawa anda mencapai kapasiti toksin yang boleh ditanggung oleh tubuh anda.

7. Peka terhadap bau.

Sekiranya anda memberi tindak balas terhadap bahan-bahan yang mempunyai bau-bauan seperti wangian khususnya, badan anda mungkin cuba memberitahu anda bahawa ia terlalu sensitif terhadap bahan kimia. Ia juga boleh bermakna bahawa tubuh anda sedang melawan toksin berlebihan. Terutama jika anda mengalami sakit kepala atau sakit perut hanya dari aroma.

Apa lagi, mari kita buang masalah perut berlipat ini dengan mengawal emosi dengan baik serta amalkan gaya hidup sihat.

Artikel Lain

Tinggalkan Komen