15 Ciri-Ciri Lelaki Yang Telah Bersedia Menjadi Suami, Malah Seorang Bapa.

Zaman sekarang agak sukar untuk mencari lelaki yang telah benar-benar bersedia memikul tanggung jawab sebagai suami kerana kebanyakan daripada mereka ternyata tidak bersedia. Dikalangan mereka hanya sudah bersedia untuk berkahwin sahaja, namun tidak pula mempersiapkan diri untuk mempelajari segala ilmu tentang rumah tangga.

Apa yang mereka fikirkan untuk mencari seorang bakal isteri yang dapat membimbing mereka pula. Jadi, sebagai kaum wanita jangan lah anda mencari lelaki yang terlalu sempurna, tetapi pilihlah lelaki yang telah bersedia untuk bertanggung jawab menjadi seorang suami kerana…

1. Lelaki ini telah bersedia untuk melangkah ke tahap seterusnya, bukan mencari keseronokan lagi.

2. Lelaki ini ada wawasan dan masa hadapan berada di dalam genggamannya.

3. Lelaki ini sibuk mencari hubungan cinta sejati, dan bukannya hubungan teman tapi mesra. Malah jangan lah mendekati lelaki yang sering ungkap kata cinta, tetapi tindakannya tidak ke arah pernikahan.

4. Lelaki ini sudah membuang segala memori tentang bekas kekasih mereka. Dan tidak akan bercerita mengenai bekas kekasihnya lagi. Lembaran buku itu sudah pun tertutup baginya.

5. Lelaki ini tidak lagi mensia-siakan hidupnya dengan melayari sosial media 24 jam 7 hari kerana mereka terlalu sibuk untuk mencari rezeki untuk masa hadapan, di samping mempersiapkan diri menjadi seorang suami.

6. Lelaki ini sanggup mengorbankan zaman bujangnya dengan segala ilmu tentang perkahwinan kerana mereka tahu alam perkahwinan adalah sukar bagi seorang lelaki.

7. Lelaki ini ada perancangan dari semua aspek dalam kehidupannya sama ada untuk masa sekarang dan juga masa hadapan. Sebagai contoh kewangan, simpanan untuk masa hadapan, rumah, kereta, keperluan rumah dan seumpama dengannya.

8. Lelaki ini bakal mempunyai matlamat hidup yang sama dengan anda, iaitu untuk menghalalkan hubungan. Bukannya ‘couple’ untuk duniawi semata-mata.

Anda tidak perlu lagi untuk meyakinkan mereka bahawa anda lah wanita yang mereka cari. Anda tidak lagi bersusah payah untuk membuat lelaki ini sedar betapa pentingnya hubungan kalian, kerana mereka sendiri dahulu yang mempunyai kesedaran tersebut.

9. Lelaki ini teruja untuk memperkenalkan anda pada ahli keluarganya, dan bukannya teruja membawa anda ‘dating’ tanpa arah tujuan.

10. Lelaki ini teruja memperkenalkan anda sebagai kepunyaannya atau bakal isteri, dan bukannya teruja berpegang tangan tetapi teman tapi mesra atau skandal sahaja.

11. Lelaki ini mahukan hubungan yang kekal sehingga selamanya, dan bukan dalam jangka masa yang pendek.

12. Lelaki ini mahu bernikah kerana Ilahi, dan bukannya bernikah kerana menurut hawa nafsu semata-mata.

13. Lelaki ini bukan sahaja hanya bersedia untuk berkahwin dan bergelar suami sahaja, malah bersedia untuk menjadi bapa pada anak-anak anda kelak.

14. Lelaki ini mempunyai kelengkapan diri untuk masa hadapan iaitu rumah. Itu yang penting dahulu baginya, kerana kereta bukanlah tempat untuk berteduh dalam jangka masa yang panjang.

15. Lelaki ini dianggap tidak wujud oleh wanita. Oleh sebab itu kaum wanita sukar mencari lelaki ini.

Namun, ia terpulang pada wanita tersebut. Jika yakin pada Allah SWT, maka adalah untuknya.

Artikel Lain

Tinggalkan Komen