9 Tips Perancangan Kewangan Untuk Pasangan Muda.

Ketahui 9 langkah penting dalam merancang kewangan anda dan pasangan di awal perkahwinan.1. Duduk & bincang betul-betul.

Sebelum memulakan apa-apa langkah, adalah terbaik jika anda dan pasangan meluangkan masa bersama dan berbincang secara serius tentang status dan perancangan kewangan anda. Pada masa ini, anda perlu berterus terang tentang tanggungan dan hutang yang masih berbaki jika ada, supaya anda dan pasangan faham dan sedar tentang had perbelanjaan bulanan anda supaya tidak terlebih belanja.

2. Cara menyimpan.

Ada tiga cara yang utama untuk pasangan menyimpan. Pertama: Menyimpan melalui akaun individu. Kedua: akaun individu dan bersama. Ketiga: Akaun bersama. Fikir baik-baik dan buat keputusan. Ambil kira tentang tabiat menyimpan pasangan anda. Jika pasangan anda atau anda sendiri seorang yang boros, ada baiknya jika anda tidak membuat akaun bersama. Jangan ambil hati dengan apa-apa keputusan yang dibuat dan tegas dalam membuat keputusan. Keputusan ini adalah untuk anda, pasangan dan juga anak-anak anda kelak.3. Setkan matlamat.

Tentu anda dan pasangan ada matlamat jangka masa pendek, sederhana dan panjang bukan? Bincang dengan pasangan anda untuk tentukan jalan terbaik untuk anda dan pasangan mencapai matlamat tersebut. Tidak kisahlah apa yang anda dan pasangan hasratkan, yakinlah dan berusahalah ke arah apa yang dicitakan.

4. 'Duit sejuk'.

Pastikan anda dan pasangan ada duit kecemasan atau seperti mak-mak selalu cakap, 'duit sejuk' untuk saat-saat sukar. RM1000 tidak cukup untuk duit sejuk. Pastikan duit sejuk anda ini mampu untuk menampung kehidupan keluarga anda untuk sekurang-kurangnya selama 3 hingga 6 bulan, termasuk untuk membayar bil-bil penting dan ansuran wajib. Bukan mudah untuk menyimpan, tapi sikit-sikit, lama-lama jadi bukit bukan? Yang penting, cuba sehabis baik untuk tidak menyusahkan ahli keluarga dan sahabat anda walaupun anda tahu mereka sedia membantu di saat kesukaran.5. Buat belanjawan.

Bukan negara sahaja perlukan belanjawan, keluarga kecil anda juga perlukan belanjawan. Ambil kira ansuran kereta, ansuran rumah, barangan runcit, bil internet, bil telefon, yuran bulanan keahlian gym, simpanan dan lain-lain yang perlu. Bayar apa yang wajib dan barulah anda boleh rencanakan hala tuju lebihan wang anda. Tidak mengapa jika sekali-sekala anda mahu splurge untuk diri anda dan keluarga. Cuma, janganlah sehingga anda tiada wang menjelang tengah bulan.

6. Bayar bil.

Penting! Penting! Penting! Pastikan anda bayar bil tepat pada masanya. Tidak apa walaupun anda hanya kaya raya sekejap selepas mendapat wang gaji. Yang penting, anda tiada tunggakan. Duit kereta? Bil internet? Agihkan tugasan supaya proses pembayaran bil boleh dibuat dengan lebih efisien. Jika anda lebih tech savvy, buat akaun 'online' supaya anda boleh mendapat status terkini bayaran bulanan anda untuk bil elektrik dan bil internet anda.

7. Dapatkan insurans.

Malang tidak berbau. Adalah lebih baik jika anda dan pasangan mempunyai insurans nyawa. Jika anda dan pasangan mempunyai kenderaan sendiri, update insurans kenderaan anda berdua untuk pemandu kedua juga.8. Bincang dengan pasangan tentang apa yang perlu dibuat jika ada orang ingin meminjam wang.

Mungkin kebarangkalian untuk perkara ini terjadi agak tipis, namun, tidak salah untuk bersedia awal. Jika anda mahu membantu orang lain, pastikan anda berbincang dahulu dengan pasangan anda. Lebih-lebih lagi jika perkara ini melibatkan jumlah yang banyak. Lagipun, dengan berbincang, anda dan pasangan dapat menimbang dengan lebih rasional tentang hal ini.

9. Buat wasiat.

Membuat wasiat bukanlah perkara yang remeh. Untuk mengelakkan masalah di kemudian hari, pastikan anda dan pasangan membuat wasiat. Hal ini penting lebih-lebih lagi jika keluarga anda semakin membesar.

Artikel Lain

Tinggalkan Komen